Ekonomi

ABD, Kuzey Kore petrol sevkiyatları nedeniyle Rusya’ya yaptırım uygulayacak

ABD, Rusya’nın Kuzey Kore’ye rafine petrol sevkiyatı yaparak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiği yönündeki haberlerin ardından Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor. Perşembe günü adının açıklanmasını istemeyen ABD’li bir yetkili, Rusya’nın Kuzey Kore’ye BM’nin koyduğu yıllık 500 varil sınırının üzerinde petrol tedarik ettiğini açıkladı.

Rusya’nın Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımların uygulanmasını izlemekle görevli bir BM uzmanlar panelini dağıtmak için veto yetkisini kullanmasının ardından durum tırmanışa geçti. Bu yaptırımlar Kuzey Kore’nin nükleer silah ve füze programları nedeniyle uygulanmaktadır. Panel, Moskova’nın Mart ayı sonunda gerçekleşen vetosunun ardından feshedildi.

ABD’li yetkiliye göre Rusya’nın eylemleri sadece yaptırımların ihlali değil aynı zamanda kendi ihlallerini gizlemeye yönelik stratejik bir hamle. Yetkili, Mart ayında Rusya’nın Vostochny Limanı’ndan Kuzey Kore’ye 165 bin varilden fazla rafine petrol ihraç ettiğini belirtti. Rusya ve Kuzey Kore limanlarının coğrafi yakınlığı, Rusya’nın bu sevkiyat seviyesini süresiz olarak sürdürmesine olanak tanıyabilecek bir faktör olarak gösteriliyor.

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Kuzey Kore arasında silah ve rafine petrol transferine yardımcı olan kuruluşlara karşı yaptırım uygulamaya devam etme niyetini ifade etmiştir.

Geçmişte ABD, otonom yaptırımları koordine etmek üzere Avustralya, Avrupa Birliği, Japonya, Yeni Zelanda, Güney Kore ve Birleşik Krallık gibi uluslararası ortaklarla yakın işbirliği içinde çalışmıştır. Yetkili, ABD’nin bu işbirlikçi yaklaşımı sürdüreceğini teyit etti.

Konuyla ilgili bir gelişme de Kuzey Kore’nin Rusya’ya balistik füze tedarik ederek çatışmalarda destek vermesidir. ABD’li yetkilinin açıklamaları, Kuzey Kore’nin uluslararası güvenlikteki rolüne ve Rusya ile ilişkilerine yönelik incelemelerin arttığı bir dönemde geldi. Planlanan ABD yaptırımları, Kuzey Kore’nin Rusya’ya sağladığı desteği engellemeyi ve uluslararası hukuku uygulamayı amaçlayan bu son faaliyetlere bir yanıt niteliğindedir.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haberkizilcahamam.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu